Skapa konto på Auktionet

Skapa ett gratiskonto på Auktionet och börja buda direkt.

Skapa konto direkt

Kontakta oss

Har ni frågor, ris eller ros är vi alltid intresserade av att komma i kontakt med er.

Kontakta oss

Vanliga frågor och svar

Har ni frågor om hur auktions-förfarandet fungerar, frakt mm.

Läs mer här

Certifierad E-Handel

ehandelscertifiering.se
Laddar . . .

FAQs

BUDGIVNING

Har ni någon åldersgräns för att lägga bud?

Vill ni lägga ett bud på något auktionsobjekt måste ni vara över 18 år och registrerad som medlem och samtidigt vara inloggad på auktionet.se.

Top

Hur lägger jag bud?

För att kunna lägga ett bud måste du vara registrerad medlem. För att bli medlem klickar du på Bli kund och följer instruktionerna där. Det är gratis att registrera sig som medlem och det innebär inte heller något åtagande att man måste lägga bud. Vill du lägga ett bud på ett objekt så gör du detta i budrutan vid auktionsobjektet. Efter att du har lagt ett bud så ser du om du lagt högsta budet.
Auktionet.se har dolda reservationspriser. Alla objekt som bjuds ut har ett reservationspris. Det högsta bud som budgivaren lagt kontrolleras alltid mot reservationspriset. Reservationspriset bestäms av säljaren i samråd med våra värderingsmän (säljare är den person eller det företag som lämnat in objektet till försäljning) och är det lägsta pris som säljaren kan tänka sig för att godkänna en försäljning av objektet. Det pris ett auktionsobjekt slutligen säljs för kan väsentligen överstiga utropspriset. Buden är alltid bindande oavsett om reservationspriset är uppnått eller inte. När reservationspriset är uppnått av budgivare meddelas detta i objektsbeskrivningen med Reservationspris uppnått. Om reservationspriset är uppnått när auktionen avslutas så har den budgivare som lagt det högsta budet vunnit auktionen och ska då betala objektet. Ett fakturaunderlag skickas då till budgivarens registrerade e-post. Betalningsunderlag finns även i Din kontrollpanel under rubriken Auktioner du vunnit.

Som budgivare har du rätt att lägga ett bud som motsvarar det högsta belopp som du är villig att betala för objektet så kallat Maxbud.
Om du har haft ett ledande bud men blir överbjuden blir du meddelad via e-post. Ett meddelande skickas till din registrerade e-postadress. Du kan då välja om du vill lägga ett nytt bud på auktionsobjektet. Tänk på att du kan lägga ett nytt Maxbud för större chans att vinna auktionen. Budgivare uppmanas bjuda efter egen uppfattning om auktionsobjektets värde dvs. du bestämmer själv vad du är beredd att betala för ett objekt. Tänk på att alla lagda bud är bindande. Det åligger på budgivare att noga undersöka auktionsobjektet som denne bjuder på.

Top

Hur fungerar Maxbud/budbetjänt?

Med Maxbud menas att du lägger ett bud som är högre än nödvändigt för att bjuda över annan budgivare. Sedan sköter auktionet.se din budgivning med att allt eftersom i efterhand som andra lägger bud öka ditt bud med minsta nödvändiga budökning. Detta pågår tills ditt Maxbud är uppnått. Genom att använda budbetjänten kan du vara med i budgivningen även om du inte har tillgång till en dator. Om du har haft ett ledande bud men blir överbjuden blir du meddelad via e-post. Ett meddelande skickas till din registrerade e-postadress. Du kan då välja om du vill lägga ett nytt bud i auktionen. Budbetjänten kommer aldrig att lägga ett högre bud än nödvändigt eller mer än ditt maxbud.

Top

När startar och slutar era auktioner?

En auktion startar och du kan lägga bud så snart auktionen har lagts ut på auktionet.se. Auktionen för varje objekt avslutas vid den tidpunkt som är angiven i beskrivningen om själva objektet. Auktionen avslutas vid ett bestämt datum och klockslag då nedräkningsprocessen börjar, auktionen fortsätter med tre (3) minuters intervaller om någon lägger ett bud inom tre (3) minuter före utsatt avslutstid. De flesta objekten ligger uppe i en vecka.

Top

Om jag lagt flera bud på olika saker kan jag då se mina lagda bud?

Som medlem har du egna administrationssidor dessa kallas Mina sidor, där kan du se status på dina bud, Maxbud, bevakningar, och tidigare vunna auktioner mm. Se mer information i Mina sidor.

Top

Har ni automatiska höjningar när man lägger ett bud?

Vill man bjuda på ett objekt kan man lägga antingen det lägsta möjliga budet enligt vår budintervall eller direkt lägga ett Maxbud. Då bjuder auktionet.se automatiskt åt er upp till ert lagda Maxbud, om det behövs. Finns det inga fler budgivare så får du objektet till lägsta möjliga pris.

Om utropspriset är 100 kr upp till 1 999 kr så höjs budet med 25 kr. Om utropspriset är 10 00 kr upp till 49 999 kr så höjs buden med minst 100 kr.

Budstegen som används av den automatiska budbetjänten följer den här tabellen.

Om utropspriset är 100 kr -1 999 kr, Höjning 25 kr.

Om utropspriset är 2 000 kr - 4 999 kr, Höjning 50 kr.

Om utropspriset är 5 000 kr - 9 999 kr, Höjning 100 kr.

Om utropspriset är 10 000 kr - 49 999 kr, Höjning 100 kr.

Om utropspriset är 50 000 kr - uppåt kr, Höjning 1 000 kr.

50 000 kr - uppåt 1 000 kronor

Top

Kan man lägga in en bevakning på inkommande varor?

En registrerad medlem kan sätta en bevakning på eventuella inkommande objekt/varor, se mer information på Dina sidor i kontrollpanelen hur du lägger in din bevakning.

Top

Kan jag ångra mitt bud?

Som köpare med vinnande bud binder du dig enligt köplagen 1990:931 samt konsumentköplagen 1990:932 att betala för det auktionsobjekt med vinnande bud som lagts med ditt användarkonto. Samtliga bud är bindande och kan inte tas tillbaka utan överenskommelse mellan köpare och uppdragsgivare/säljare. Om du lägger bud på en auktion förbinder du dig att köpa auktionsobjektet om du har det vinnande budet.

Top

Hur vet jag att jag vunnit auktionen?

Den budgivare som lagt det högsta budet efter avslutad auktion får en faktura med betalningsunderlag efter vunnen auktion från Auktion 1 AB till den e-postadress som angavs vid medlemsregistreringen. Du kan även genom att logga in på Mina sidor se om du har lagt det vinnande budet.

Top

Kan man titta och undersöka ett objekt innan man lägger sitt bud?

Alla auktionsobjekt på auktionet.se finns tillgängliga för personlig visning och granskning hos våra uppdragsgivare/säljare. Se utförlig information i respektive objektbeskrivning under lagerort och visning.

Top